Wednesday, July 29, 2015

മഴ വന്നപ്പോൾ

ഈ ലക്കത്തെ മംഗളം വാരികയിൽ പ്രസിദ്ധീകൃതമായ " മഴ വന്നപ്പോൾ" എന്ന എന്റെ കവിത പ്രിയ സുഹൃത്ത്  റഷീദ് പള്ളിക്കൽ വളരെ മനോഹരമായി ആലപിച്ചു അയച്ചു തന്നത്  കേൾക്കാൻ youtube Link ഇവിടെ  പോസ്റ്റ്‌  ചെയ്യുന്നു

https://www.youtube.com/watch?v=dKVvbidfF54&feature=youtu.be

mazha vannappol

Comments

Tuesday, July 21, 2015

Black Dahlia Resin Cabochon Ring

Black Dahlia Resin Cabochon Ring  (4)This pretty Dahlia Chrysanthemum Lucite Flower Cabochons Finger ring is perfect for spring and summer occasions.

Black Dahlia Resin Cabochon Ring  (3)

Gorgeous assorted color dahlia resins have a matte finish. These are wonderful embellishments for bobby/hair pins, barrettes, scrap booking, card making,  rings, earrings and more.

Black Dahlia Resin Cabochon Ring  (2)

Comments

Friday, July 17, 2015

Green Gerber Daisy Sunflower Ring

Green Gerber Daisy Sunflower Ring (2)

Here is a beautiful handcrafted adjustable Green Gerber Daisy Sunflower Ring. This ring features; a Resin Green Gerber Daisy Sunflower Cabochon and an adjustable silver plated ring base. This ring is adjustable and will be fit for size 5 to  12

Green Gerber Daisy Sunflower Ring (7)

This fun flower  finger ring is perfect for Spring and the pastel trends of the season. It is very quick and easy to make.

Green Gerber Daisy Sunflower Ring (5)

Flatback resin sunflower cabochons/cameos are available in various colors and these lovely resin flower cabochons are good for making earrings / Ear studs, pendants, rings, brooch, hair pin, beadwork, scrapbooking and any other art projects.

Green Gerber Daisy Sunflower Ring (1)

Making your own jewelry is both engaging and rewarding. There are lots of reasons to make your own jewelry including relaxation, enjoyment, creativity, originality, and business opportunities.

Green Gerber Daisy Sunflower Ring (6)

Comments

Wednesday, July 15, 2015

Resin Ladybird Flower Leaf Ring

Beautiful handcrafted adjustable Resin Ladybird Flower Leaf Ring . This ring features; a Resin Ladybird fuchsia Flower Green Leaf Flatback Cabochon, White Cubic Zirconia stones and an adjustable silver tone adjustable ring band.

Resin Ladybird Flower Leaf Ring (4)

These cabochons have a flat back so they're ready for gluing onto Finger rings, Earrings, bobby pins, pendants, magnets, and charms.

Resin Ladybird Flower Leaf Ring (2)

This fun flower ladybird finger ring is perfect for Spring and the pastel trends of the season. It is very easy to make.

Resin Ladybird Flower Leaf Ring (7)

Resin Ladybird Flower Leaf Cabochons are available in varies colors. Use these beautiful Resin Ladybird Flower Green Leaf Flatback Cabochon in some of your own handmade designs. Resin flower can be used for card making, scrapbooking , as phone embellishment etc.. 

Resin Ladybird Flower Leaf Ring (6)

The lightweight resin bead is perfect for simple jewelry designs or to put the finishing touch on a craft project without adding weight.

Resin Ladybird Flower Leaf Ring (10)

You can use Resin cabochon as the focal point in a necklace strung with  Swarovski Crystals, bracelets,  and attached to a Picture Frame Charm.

Resin Ladybird Flower Leaf Ring (1)

Making your own jewelry is both engaging and rewarding. There are lots of reasons to make your own jewelry including relaxation, enjoyment, creativity, originality, and business opportunities.

Resin Ladybird Flower Leaf Ring (3)

Crafting your own ring is easy to do and satisfying. Handmade rings are a fashionable addition to any jewelry collection, with the color and bead style options being endless.You can make beaded and stone studded rings easily and inexpensively at home. Make as many as you wish both for yourself and for gifting.

Resin Ladybird Flower Leaf Ring (9) Comments

Tuesday, July 14, 2015

ഗോതമ്പു പുട്ടും സാമ്പാറും

ഗോതമ്പു പുട്ടും സാമ്പാറും ( Wheat flour Puttu and Traditional South Indian  Vegetable Sambar  curry or  Steamed Wheat flour cake with Kerala vegetable Sambar Curry)

ഗോതമ്പു പുട്ടും സാമ്പാറും (7)

ഓരോ ദിവസവും ആരംഭിക്കുന്നതു പ്രാർ​ത്ഥിച്ചു കൊണ്ടാവണം എന്ന് നമുക്കെല്ലാവർക്കും  അറിയാല്ലോ എന്നാൽ നല്ല പ്രാതലോടും കൂടിയാവണം ഒരു ദിവസത്തെ ജോലികൾ ആരംഭിക്കാൻ എന്ന കാര്യം എത്ര പേർ ഓർക്കുന്നു?? രാവിലെ ചക്രവർത്തിയെപ്പോലെയും ഉച്ചയ്ക്ക് സാധാരണക്കാരനെ  പോലെയും രാത്രി യാചക(യാചകി)യെപ്പോലെയും ആണു ഭക്ഷണം കഴിക്കേണ്ടത് എന്ന് കേട്ടിട്ടില്ലേ??… പ്രാതല്‍ ഒരു കാരണവശാലും ഒഴിവാക്കരുത്.  അങ്ങനെ ചെയ്യുന്നവര്‍ ദിവസം മുഴുവനും ക്ഷീണിതരായിരിക്കും.  പെട്ടെന്നു ശുണ്ഠിപിടിക്കും. അസ്വസ്ഥതയുള്ളവരുമായിരിക്കും. ചെയ്യുന്ന ജോലികളിൽ പൂർണ്ണ ശ്രദ്ധ കൊടുക്കാനുമാവില്ല.  ഒരു സമ്പൂര്‍ണ സമഗ്ര പ്രാതല്‍ എന്നു പറഞ്ഞാല്‍ അതില്‍ പ്രൊട്ടീന്‍, വിറ്റമിന്‍ തുടങ്ങിയ മൈക്രോന്യൂട്രിയന്റുകള്‍ വേണം. ഒപ്പം ധാതുലവണങ്ങളും കാര്‍ബോഹൈഡ്രേറ്റുകളും ധാരാളം നാരുകളും ഉണ്ടായിരിക്കണം. നമ്മൾ മലയാളികളുടെ പ്രാതല്‍ പൊതുവെ പോഷകപ്രധാനവും ആരോഗ്യപ്രദവുമാണ്.  പുട്ടു- കടല കറി, പുട്ട് - പയർ-പപ്പടം, ഇഡ്ഡലി (ഇഡ്ലി, ഇഡലി, ഇഡ്ഢലി)-സാമ്പാർ-ചട്ണി, ദോശ - സാമ്പാർ, അപ്പം- വെജിറ്റബിൾ സ്റ്റൂ, അപ്പം- മുട്ട കറി,  ഇടിയപ്പം- മുട്ട കറി അങ്ങനെയങ്ങനെ എത്രയോ പോഷകപ്രധാനവും, രുചികരവും,  ആരോഗ്യപ്രദവുമായ പ്രാതൽ കോമ്പിനേഷൻസ് നമുക്കുണ്ട്

ഗോതമ്പു പുട്ടും സാമ്പാറും (6)

ഏതു ഭക്ഷണത്തിനുമൊപ്പം സാമ്പാർ‍ വിളമ്പാം എന്നതിനാല്‍ മലയാളികളുടെ സ്വന്തം കറി അല്ലെങ്കിൽ പോലും സാമ്പാർ ഉണ്ടാക്കുക എന്നത് വീട്ടമ്മമാർക്ക് പ്രിയപ്പെട്ട കാര്യം തന്നെയാണ്.    രാവിലെ ഒരു സാമ്പാർ വെച്ചാല്‍ അത് പ്രാതലിനു ദോശയ്ക്കോ ഇഡ്ഡലിയ്ക്കോ കറിയായി എടുക്കാം , ഉച്ചക്ക് ഊണിനും വിളമ്പാം. ബാക്കി ഫ്രിഡ്ജില്‍ സൂക്ഷിച്ചാല്‍ രാത്രിലത്തെ  ചപ്പാത്തിക്കോ, ദോശയ്ക്കോ ഒപ്പം വിളമ്പാം, 3 നേരം ഒരേ കറി ആകുമ്പോൾ മറ്റംഗങ്ങൾ പ്രതിഷേധം ശക്തമാക്കുകയാണെങ്കിൽ,  മിണ്ടാതെ തിരികെ ഫ്രിഡ്ജില്‍ തന്നെ സൂക്ഷിച്ചു, അടുത്ത ദിവസം ചൂടാക്കി,  ചൂട് പുട്ടിനൊപ്പം വിളമ്പുക. തലേ ദിവസത്തെ സാമ്പാർ കൂട്ടി, അപ്പം, പുട്ട് എന്നിവ കഴിച്ചിട്ടുള്ളവർക്ക് അറിയാം അതിന്റെ രുചി , ആഹാ ഓർത്തപ്പോൾ തന്നെ നാവിൽ വെള്ളം നിറഞ്ഞു അല്ലെ എന്നാൽ ഒട്ടും വൈകിക്കണ്ട, പോയി  പുട്ടും സാമ്പാറും ഉണ്ടാക്കി കഴിച്ചോളു 

ഗോതമ്പു പുട്ടും സാമ്പാറും (1)

ഗോതമ്പു പുട്ട് ഉണ്ടാക്കുന്ന   രീതി നേരത്തെ  പോസ്റ്റ്‌ ചെയ്തിരുന്നു Here is the link:::   http://ourharsha.blogspot.com/2015/05/puttu-and-egg-curry.html

ഗോതമ്പു പുട്ടും സാമ്പാറും (5) 

പല രാജ്യങ്ങളിൽ പല ഭാഷകളെന്ന പോലെയോ, ഒരു രാജ്യത്തെ തന്നെ ഭാഷ പ്രയോഗ രീതിയിലെ വൈവിധ്യം പോലെ തന്നെയോ , പല ദേശങ്ങളിൽ പല ചേരുവകളില്‍ പല പല രുചികളില്‍ ആണ് സാമ്പാർ സാമ്പാറാകുന്നത്. എങ്കിലും നമ്മൾ മലയാളികൾക്ക് പ്രിയങ്കരം നമ്മുടെ മലയാള തനിമയുള്ള സാമ്പാർ തന്നെ. ( ഇതു എന്റെ അഭിപ്രായവും ഇഷ്ട്ടവും മാത്രാണ്, വിയോജിപ്പുള്ളവർ നിങ്ങൾക്ക് ഇഷ്ട്ടമുള്ള രീതിയിൽ ഉണ്ടാക്കി കഴിച്ചോളു, എനിക്ക് പരിഭവമില്ല)

ഗോതമ്പു പുട്ടും സാമ്പാറും (4)

സാമ്പാർ  Sambar Recipe is here :: http://ourharsha.blogspot.com/2012/01/sambar-kerala-style.html

Comments

Sunday, July 12, 2015

Tissue Paper Flower

tissue paper flower (3)

To make this flower, you have to make Tissue Paper Pinwheel / Tissue Paper Rosettes and tissue paper rose, then glue the rose at the center of the tissue paper pinwheel. For making this  flower,  I used two different color papers ( blue color tissue paper and white crepe paper, if you want , you can use same color paper). 

tissue paper flower (2)

Materials Needed:

  • Two sheets of same color or different color tissue papers or crepe papers
  • Glue
  • Scissors

tissue paper flower (4)

Comments

Saturday, July 11, 2015

DIY Pleated Paper Pinwheels

This Paper Pinwheel / Paper Hanging Pinwheel Fan  is one of the simple craft for kids.

pleated paper pinwheel (2)

Pinwheels can be made from fabrics, light weight scrapbooking paper, wrapping paper and paper doilies. There are plenty of creative ways to use them, they can be hung, used as a back drop for a dessert bar, used as back drops at weddings, photo booths or glued onto skewers to be used as cake toppers or signage.

pleated paper pinwheel (1)

Paper Hanging Pinwheel Fans is a very beautiful and  latest trendy decoration for wedding and parties.

pleated paper pinwheel (5)

It is very quick and easy home décor idea…try to make paper pinwheels and use as decor for you home or next party.

pleated paper pinwheel (6)

 

.

Comments

Saturday, July 4, 2015

കാട്

കാട്
    കാണാതിരുന്നാൽ ചിന്തകൾ
    ഭ്രാന്തമായ്   അലയുന്നതിവിടെ
    കണ്ടു കണ്ടിരുന്നാൽ  കിനാവുകൾ
    പൂത്തുമ്പികളായ് പാറിപ്പറക്കുന്നതിവിടെ

                                                         *** മഞ്ജുഷ ഹരീഷ് ***

kaadu-1

Comments

Thursday, July 2, 2015

Chemmen Roast Prawn Masala

Chemmen Achar (5)

INGREDIENTS :

  • Prawns /Shrimp / ചെമ്മീന് /‍ Chemmen / Konju  - 250 gms, peeled  and cleaned
  • Ginger & Garlic - 1 tbsp. each, crushed
  • Green chillies – 1, slit lengthwise.
  • Red chilli powder -  1 tbsp.  
  • Turmeric powder - ½ tsp.  
  • Coriander powder - ½ tbsp.
  • Garam masala - ½ - 1 tsp. (optional)
  • Asafoetida (kaayam) – 1/2 tbsp.
  • Kokum (kudam puli) - 2-3 small pieces soaked in warm water for around 10 minutes.
  • Onions - 2, sliced finely
  • Salt – to taste
  • Lime juice – 2 tsp. 
  • Curry leaves
  • Coconut oil – 6 Tbsp.

Chemmen Achar (3)

INSTRUCTIONS

  1. Wash and clean well the prawns / Chemmens. Marinate the prawns with half of the ginger & garlic, red chilli powder (half of it), 1/2 tsp. coriander powder & pinch turmeric powder,1/4 tbsp. asafoetida, lime juice and salt. Keep it aside for 30 minutes.
  2. Heat oil in  a pan and fry the marinated prawns in oil on medium flame and keep aside.
  3. In the same pan, add add finely sliced  onion and saute for 2 minutes. Then add  remaining ginger & garlic, green chilly, curry leaves and saute till the onion becomes light brown. Add the remaining chilli powder, coriander powder, asafoetida, turmeric powder  & garam masala (if using) and fry till the raw smell goes and oil starts appearing.
  4. Now add the kokum water and mix everything well and allow it to cook on medium flame for 3-4 minutes.
  5. Add the fried prawns. Check for the salt (since prawns  are already marinated with salt, adjust the salt for the gravy accordingly). Mix well and add 2-3 tbsp. of water. Cook it till the water is dried and prawns are well coated with masala. I like the prawns to be roasted well, so I keep it for around 8-10 minutes on low flame, by stirring it in between. Switch off the flame. Mouth watering Chemmen Roast is ready. Transfer it to a serving dish. Serve with rice, Chappathi , Naan or Appam.

Chemmen Achar (4) Comments

Wednesday, July 1, 2015

South Indian Breakfast റവ പുട്ടും ഏത്തപ്പഴം പുഴുങ്ങിയതും

റവ പുട്ടും ഏത്തപ്പഴം (നേന്ത്രപ്പഴം) പുഴുങ്ങിയതും Rava Puttu (Steamed cake) with Steamed Banana.

Rava puttu-steamed banana (6)

To Make Nendra Steamed Bananas
Ingredients:
Ripe Nendra Bananas: 1 or 2
Method:

  • Place the whole unpeeled Nendra Banana in a rack in hot steamer or puttu kudam (പുട്ടു  കുടം). Steam for 2o- 25 minutes or till done. Otherwise pressure cook it for 2 whistle.
  • Peel them and cut into small round pieces as shown the pictures. Serve while still warm on its own or with Rice puttu, Wheat Puttu, Rava Puttu or Rava Umpa (ഉപ്പുമാവ്) for breakfast or as a tea time snack.

Rava puttu-steamed banana (5)

റവ പുട്ട് Rava Puttu Steamed cake
ചേരുവകള്‍

  1. റവ - 1 കപ്പ്
  2. തേങ്ങ തിരുമ്മിയത്‌ - 1/4 കപ്പ്
  3. ഇളം ചൂട് വെള്ളം - 1/2 കപ്പ്‌         
  4. ഉപ്പ് – പാകത്തിന്

പാകം ചെയ്യുന്ന വിധം
റവ ചീനച്ചട്ടിയിലിട്ടു ചെറുതായി വറുക്കുക. ഒരു ഗ്ലാസിൽ ചൂട് വെള്ളം എടുത്തു അതിൽ അല്പം ഉപ്പു ചേർത്ത്  ഇളക്കണം. ഇനി ഒരു സ്പൂണ്‍ ഉപയോഗിച്ച് അതിൽ നിന്ന് അല്പം വെള്ളമെടുത്തു ഉപ്പു പാകത്തിന് ഉണ്ടോ എന്ന് നോക്കുക.  ആവശ്യമെങ്കിൽ കൂടുതൽ ഉപ്പു ചേർത്തിളക്കുക(വെള്ളത്തിൽ നിങ്ങളുടെ പാകത്തിന് ഉപ്പു ചേർത്തെടുത്തു ആ വെള്ളം കൊണ്ട് പുട്ടിനു കുഴയ്ക്കുവാണെങ്കിൽ  പുട്ടിനുപ്പു പാകം കൃത്യമായിരിക്കും) ഇനി ഈ ഉപ്പു വെള്ളം റവ പൊടിയിൽ അല്പാല്പമായി കുടഞ്ഞു പുട്ടിന്റെ പാകത്തിന് നനയ്ക്കുക. കുറച്ചു തേങ്ങ തിരുമിയതും കൂടെ ചേർത്ത് പുട്ടു പൊടി തയ്യാറാക്കിയാൽ പുട്ടിനു രുചി കൂടും. ഇനി പുട്ടുകുറ്റിയില്‍ ചില്ലിട്ട്, നനച്ച റവപ്പൊടിയും തേങ്ങയും ഇടകലര്‍ത്തിയിട്ടു പുട്ടുകുടത്തില്‍ വെച്ച് ആവി കയറ്റി വേവിക്കുക. 3-4 മിനുട്ട് കൊണ്ട് പുട്ടു വെന്തു കിട്ടും

Rava puttu-steamed banana (4)

Comments